tag of the eye



1. Sejak bila anda mula berkaca mata ??
Darjah 2



2. Bagaimana anda tahu yang anda memerlukan kacamata ketika itu?
Susah nak baca music note masa kelas muzik

3. Berapa ‘power’ pada permulaan anda berkaca mata
Almost 200... ish ni kes budak kecik tak tau komplen


4. Jenis/bentuk kaca mata and yang pertama
Haha sure plastic frame, yang besar dan nerdy

5. Jenis/bentuk kaca mata anda yang terkini
Part time using half frame

6. Berapa power terkini anda ?
Less than 100, hehe I've done lasik back in 2007.


7. Berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini
10, or more? Entah rasanya average every 2 years tukar

8. Jika anda ada sentiment tidak suka berkaca mata sepeti saya, sila nyatakan sebab musabab
Lasik dah buat, but still ada sikit power yang kacau bila buat fine detail work i.e. writing patient's notes, reporting xray/CT scan. Since tak sempat buat 2nd lasik, pakai je la specs. It's a fashion accessory.

9. Yang mana anda lebih gemar. Kaca mata atau contact lens? Kenapa ?
Depends on the situation. Tengah aktiviti lasak takyah pakai specs. Tapi gi keje pakai specs, ala ala Clark Kent and Superman.


10. Opto pilihan?
Menara Optical kat TTDI. Plus dia across the road from Optimax :p


11. Pasangan anda berkaca mata ?
Yup, dia yang cakap specs ni fashion accessory.. so if bayar ratus almost ribu RM.... tau la kenapa.

Sapa nak tag? Sapa rajin sila la ye. Thanks Hanz for the tag.

- Elle
- Rozy
- Ummi Salsabila



Reactions: 

5 Response to "tag of the eye"

  1. Hanz Says:

    Thanks Hanim for accomplishing this tag! Waahhh..u dari Standard 2 dah pakai...rabun lama tu...next time i interview u for the lasik ya..been thinking...been thinking... :>

  2. Lea Shmea Says:

    wow kak hanim, u're planning for a second lasik? saya terfikir jugak nk buat. tapi still breastfeeding my baby. maybe nanti bila dah stop, bole la kot. can i ask knape bole naik lagi power tu? bukan kalau dah buat, mcm dpt almost perfect vision ke? like, 98 percent perfect camtu? and where did u do yr lasik?

  3. Hanim Says:

    @Hanz.. nnt bebila I share my experience of lasik. Hehe I tau ramai nak buat.

    @Lea... Optimax offers free for life prog.. so if your power is still unacceptable, they'd do it again 4u. Oh yeah, BF, pregnancy.. any hormone-related situation is a no no.

    My power was 50 je kot post lasik. Oh Lea... tak payah panggil kak :)

  4. Lan0stZz Says:

    i didnt know u did lasik! wanted to do but got all tentangan from family..u know lah my dad dok cakap mata tu satu pasang je kang rosak camne. and he ask me to do one side je try. is there such thing? and I'm also sceptical coz u spend like RM#k tapi mata boleh tak 100% ok camne tu? worth the money & pain ke?

  5. Hanim Says:

    Lana... my lasik post is in the draft... will publish it soon. I think for others, power of 25-50 tak kecoh2 pakai specs, except for me coz I need very sharp vision to read my xrays/ct scan. Diorg pun high standard, and my power post lasik few mths masa tgh BF was unacceptable since it was -75D.

Post a Comment